Sieru veidi



Mūsdienu sieru pasaule ir ļoti daudzveidīga un siera izmantošanas iespējas laika gaitā ir strauji paplašinājušās, sākot no brokastu maizītēm un salātiem, visbeidzot ar desertiem un zupām. Siera pasaule ir pietiekami sarežģīta, lai tajā pat mazliet apmaldītos, jo mūsdienās sieru veidu ir tik daudz, ka grūti tos visus apjaust. Tiem, kuriem kaut reizi ir gadījies ieiet veikalā un apjukt lielajā sieru klāstā, es piedāvāju mazu ieskatu sieru klasifikācijā. 

Sieru iedalījumu veidi:
  • pēc piena, no kura gatavots siers - visbiežāk siera gatavošanai izmanto govs pienu, bet varam sastapt arī sierus no kazas aitas, kamieļu un bifeļu piena;
  • pēc tā, cik ilgi siers ir nogatavināts:
    • jauns siers - nogatavināts ne mazāk kā 30 dienas, bet ne ilgāk par 60 dienām;
      • vidēji vecs siers - nogatavināts vairāk par 60 dienām un mazāk par 90 dienām;
      • vecs siers - nogatavināts vairāk nekā 90 dienas;
    • pēc siera cietības:
      • mīkstie sieri;
      • pusmīkstie sieri;
      • puscietie sieri;
    • pēc tauku satura:
      • vājpiena sieri - tauku saturs mazāks nekā 10%;
      • pilnpiena sieri - tauku saturs 50% vai vairāk;
      • saldā krējuma siers - 60% vai vairāk piena tauku;
      • trīskāršā krējuma siers - tauku saturs ne mazāks par 70%.
    • pēc acojuma veida
    • pēc nogatavināšanas veida:
      • nenogatavināts siers;
      • nogatavināts siers;
      • nogatavināts siers ar pelējumu;
      • nogatavināts siers ar glemi (lipīgu kārtiņu siera ārpusē);
    • pēc piena recināšanas veida:
      • saldpiena sieri - piens tiek recināts ar fermentu palīdzību;
      • skābpiena sieri - pienu sarecina ar skābes palīdzību, izmantojot ieraugu, biezpienu, citronskābi u. c.;
    • pēc garšvielu esamības vai neesamības sierā:
      • sieri bez garšvielām;
      • sieri ar garšvielām siera masā;
      • sieri ar garšvielām ārpusē.
    Lai labi garšo! 

    Materiāls aizgūts no Latvijas veikala Elvi "Savējo avīzes".
    Bildes avots: http://www.flickr.com/photos/mosaicedibles/