Sieru iedalījumu veidi:
- pēc piena, no kura gatavots siers - visbiežāk siera gatavošanai izmanto govs pienu, bet varam sastapt arī sierus no kazas aitas, kamieļu un bifeļu piena;
- pēc tā, cik ilgi siers ir nogatavināts:
- jauns siers - nogatavināts ne mazāk kā 30 dienas, bet ne ilgāk par 60 dienām;
- vidēji vecs siers - nogatavināts vairāk par 60 dienām un mazāk par 90 dienām;
- vecs siers - nogatavināts vairāk nekā 90 dienas;
- pēc siera cietības:
- mīkstie sieri;
- pusmīkstie sieri;
- puscietie sieri;
- pēc tauku satura:
- vājpiena sieri - tauku saturs mazāks nekā 10%;
- pilnpiena sieri - tauku saturs 50% vai vairāk;
- saldā krējuma siers - 60% vai vairāk piena tauku;
- trīskāršā krējuma siers - tauku saturs ne mazāks par 70%.
- pēc acojuma veida
- pēc nogatavināšanas veida:
- nenogatavināts siers;
- nogatavināts siers;
- nogatavināts siers ar pelējumu;
- nogatavināts siers ar glemi (lipīgu kārtiņu siera ārpusē);
- pēc piena recināšanas veida:
- saldpiena sieri - piens tiek recināts ar fermentu palīdzību;
- skābpiena sieri - pienu sarecina ar skābes palīdzību, izmantojot ieraugu, biezpienu, citronskābi u. c.;
- pēc garšvielu esamības vai neesamības sierā:
- sieri bez garšvielām;
- sieri ar garšvielām siera masā;
- sieri ar garšvielām ārpusē.
Lai labi garšo!
Materiāls aizgūts no Latvijas veikala Elvi "Savējo avīzes".
Bildes avots: http://www.flickr.com/photos/mosaicedibles/
Bildes avots: http://www.flickr.com/photos/mosaicedibles/