Svarīgākie jautājumi par vīnu ēdienos



Cik daudz liet vīnu ēdienā? - Pats galvenais ir mērenība. Vīns ēdienam jāpievieno pavisam nedaudz - parasti dažas karotes. Maltīti vīnā vannojot, efekts ātri pārvērtīsies defektā - ēdiens zaudēs garšas nianses un vienkārši kļūs skābs.

Kādu vīnu izvēlēties - baltu vai sarkanu? - Baltvīnu izmanto zivs un baltās gaļas ēdienu gatavošanā, arī mērcēm (vīnam pievienojot saldo krējumu, baltos piparus un maigas garšvielas). Sarkanvīns labi der sarkanajai gaļai un pīlei.

Kurš labāks - sausais vīns vai saldais? - Sausie un pussausie vīni piemēroti ēdienu un mērču gatavošanai, bet pussaldie un deserta vīni - saldajiem.

Kurā brīdī vislabāk pievienot vīnu ēdienam? - Vīnu ēdienam parasti pielej gatavošanas sākumā - lai alkohols pagūst izgarot, atstājot vien patīkamu vīnogu aromātu. Gatavojot vīna mērci, vispirms pannā lej vīnu, uzkarsē un ļauj nedaudz izgarot, tad pievieno saldo krējumu un buljonu un vēl nedaudz pakarsē, un pašās beigās pieliek garšvielas. Gatavojot zupas vajadzīgs iesākumā apcept sasmalcinātus sīpolus, ķiplokus, burkānus, bet pēc tam pielej vīnu. Visu nedaudz pasautē un visbeidzot pievieno pārējās sastāvdaļas, kas nu zupai paredzētas: buljonu, gaļu, dārzeņus, garšvielas.

Kā marinēt gaļu vīnā? - Vīns ir spēcīgs irdinātājs, tāpēc gaļu vīnā nav jāatstāj ilgstoši - pietiks vien ar pāris stundām. Sarkanvīnā parasti tiek marinēta sarkanā gaļa. No garšvielām sarkanvīna marinādei var pievienot rozmarīnu, timiānu, un ķiplokus. Savukārt baltvīna marinādēs, kas paredzētas putnu un zivju marinēšanai, labi derēs estragons, lauru lapas, dilles.

Materiāls aizgūts no žurnāla "Ievas virtuve" 2011. gada marta numura.
Bildes avots: http://www.flickr.com/photos/kankan/